The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Как да се защитите и да се противопоставите на манипулатора




    Как да се защитите и да се противопоставите на манипулатора



        Манипулаторите са навсякъде – вкъщи, в училище, на работа. Тоест навсякъде, където има хора. Какви тактики използват? Някои от тях са нагли и явни, други са скрити и не толкова очевидни:

    Сплашване

        Това не е фин или скрит начин за манипулация, а директен властови подход. Основното послание на сплашването е: "Ако не направиш това, което искам, ще съжаляваш."

    Вменяване на чувството, че си длъжен

        Скритото послание тук е: Ти трябва! „Трябва да направиш еди какво си, за да те смятат за добър човек. Трябва да задоволиш нуждите ми. Трябва да..Трябва да...

        Идеята зад тези думи е следната: Ако не направиш това, което „трябва“, това ще означава, че си ненадежден, подъл, не заслужаваш доверие и като цяло си лоша.

    Сарказъм или остър хумор

        Проявява се под формата на шега и когато реагирате и се обидите, манипулаторът се оправдава: „Ооо, прекалено чувствителен си. Какво, не разбираш ли от майтап?“. Посланието, което съдържа тази фраза, е ясно и категорично: Бъди такъв, какъвто искам да бъдеш, иначе ще направя всичко възможно да те унищожа с думи.

    Влизане в ролята на жертва

        Това са манипулаторите, които постоянно се възползват от състраданието на „жертвата“ си и заемат позицията на отчаян и изоставен от всички, когато им създавате някакви проблеми (защото освен всичко друго сте и безсърдечен подлец).

        Посланието тук е: Ако искате да не се чувствате като подлец, трябва да направите/да бъдете това, което манипулаторът иска.

    Тежки въздишки / затръшване на врати / барабанене с пръсти по масата / рисково шофиране

        Тази манипулативна техника се използва, за да ви накаже. Основното послание за вас, когато близък човек затръшне вратата, извън себе си от гняв, или рязко удари спирачките, е следното: Ти не оправдаваш очакванията ми, но аз няма да говоря директно с теб, а ще изразявам презрението си към теб чрез моите действия.

    Вменяване на чувство за вина

        Това са изявления от сорта на: „Уау, какъв късметлия си!“. Чрез управлението на вината манипулаторът знае точно кои „бутони“ да натисне. Ако почувства, че се притеснявате да не станете лоши, той ще се стреми да ви внуши точно това.

    Море от любезности

        Този тип манипулатор ще се опита да ви подкупи с подаръци и/или да ви засипе с комплименти. Под показната му щедрост се крие желанието му да ви накара да се чувствате длъжни. А ако не му отвърнете със същото, както се очаква, много ще съжалявате.

    Игра на мълчание / цупене / недоволство

        Тези тактики са пасивно-агресивно наказание за нещо, което сте направили. Това е толкова неприятна и болезнена манипулация, че жертвата ще направи всичко, за да я избегне.

    Нарочно протакане

        Случвало ли ви се е да очаквате с нетърпение партньора си? Но той се колебае, протака, прави всичко мудно и неохотно.

        Тогава вероятно сте имали работа с манипулатор, който е искал да контролира вас и ситуацията, но по скрит начин.

        Този списък не е изчерпателен и методите за манипулация са толкова разнообразни, колкото и хората. Достатъчно е да се каже, че манипулаторите могат да приспособят своите тактики към конкретния човек, с когото взаимодействат.

    Защо манипулаторите манипулират? Има две основни причини за това:

    ➤ за да контролират една връзка и/или ситуация;

    ➤ за да избегнат личната отговорност;

        Ако установите, че някой ви манипулира, не се обезсърчавайте – има начини да се защитите и да се погрижите за собствената си безопасност.

        Има една основна предпоставка за това да се окажете жертва на манипулация: нуждаете се от одобрението на другите. Така че осъзнаването на този факт е ключов момент във вашата защита.

        Спрете да се нуждаете от нечие чуждо одобрение. И не позволявайте на другите да ви оценяват и да определят собствената ви значимост.

        Всяка манипулация ще работи само ако вие я позволите. Вашият манипулатор ви е изучавал и знае слабостите ви. Той знае, че искате да изглеждате грижовни, или щедри, или жертвоготовни и т.н. И използва манипулация, за да експлоатира вашите слабости (и вашите силни страни) в своя полза.

        Единственият изход е да спрете да се тревожите за скрития смисъл на посланието, което манипулаторът се опитва да ви предаде.

    Ето някои тактики, които ще ви помогнат да намалите властта на манипулатора над вас

    ➤ Най-напред трябва да осъзнаете, че манипулаторът иска да ви контролира и всички манипулативни трикове всъщност са стратегии за контрол.

    ➤ Не се опитвайте да промените партньора си. Просто го оставете да бъде манипулаторът, ако това е неговото желание. В края на краищата не можете да контролирате друг човек повече, отколкото той може да контролира вас. Приемете го и се успокойте.

    ➤ Спрете да се защитавате и оправдавате. Ако забележите, че започвате да се отбранявате, положете усилие да замълчите и излезте.

    ➤Елиминирайте контрола на манипулатора над вас. Спрете да отговаряте на изискванията му.

        Имайте предвид, че манипулаторът ще използва различни методи, за да ви контролира, и бъдете нащрек. Веднага щом спрете да се подчинявате на обичайните му методи и тактики, той със сигурност ще вдигне залозите. Пригответе се за това.

        Не се опитвайте да угаждате на хората. Позволете на другите да останат „недоволни“ от вас.

        Проявете твърдост и не се поддавайте на натиска на околните.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 

    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Thoughts

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (601) Lang-En (166) Lang-Ru (159) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture