The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    сряда

    Тelegram, Павел Дуров и строгият закон без еквивалент в света




    Телеграм, Павел Дуров и строгият закон без еквивалент в света


        Когато френските прокурори се прицелиха в шефа на Telegram Павел Дуров, те разполагаха с нов строг закон без международен еквивалент, който криминализира технологичните титани, чиито платформи позволяват незаконни продукти или дейности.

        Така нареченият закон LOPMI, който влезе в сила през януари 2023 г., постави Франция в челните редици на група нации, които заемат по-строга позиция по отношение на престъпните уебсайтовете. Но понеже законът е нов, все още по него няма присъда.

        Тъй като законът все още не е тестван в съда, пионерският стремеж на Франция да преследва фигури като Дуров може да има обратен ефект, ако съдиите откажат да санкционират технологичните шефове за предполагаема престъпност в техните платформи.

        Миналият месец френски съдия постави Дуров под официално разследване. Шефът на Telegram е обвинен в различни престъпления, включително престъплението от 2023 г.: "Съучастие в администрирането на онлайн платформа за разрешаване на незаконна транзакция в организирана банда", за което може да му бъде наложено наказание до 10 години затвор и глоба от 500 000 евро.

        Дуров, който беше освободен под гаранция, отрича Telegram да е "анархичен рай". Платформата заяви, че "спазва законите на ЕС" и че е "абсурдно да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотреба с тази платформа".

        В радио интервю миналата седмица парижкият прокурор Лор Бекуо приветства закона от 2023 г. като мощен инструмент за борба с организираните престъпни групи, които все повече действат онлайн.

        По думите на Адам Хики, бивш заместник-помощник-главен прокурор на САЩ, който създаде киберпрограмата за национална сигурност на Министерството на правосъдието, и в САЩ, и в останалите европейски държави няма закон, който да е аналогичен на този във Франция.

        Хики обясни, че американските прокурори могат да обвинят технологичен бос като "съучастник или помагач и поддръжник на престъпленията, извършени от потребители", но само ако има доказателства, че "операторът възнамерява да ангажира своите потребители във и самият той подпомага престъпни дейности."

        Той припомни присъдата от 2015 г. на Рос Улбрихт, чийто уебсайт на Silk Road е хоствал продажба на наркотици. Американските прокурори твърдят, че Улбрихт "съзнателно управлява Silk Road като онлайн криминален пазар... извън обсега на правоприлагащите органи". Улбрихт получи доживотна присъда.

        Тимъти Хауърд, бивш федерален прокурор на САЩ, който постави Улбрихт зад решетките, беше "скептичен", че Дуров може да бъде осъден в Съединените щати без доказателство, че е знаел за престъпленията в Telegram и активно ги е улеснявал - особено като се има предвид огромният, предимно законосъобразен характер на Telegram потребителска база. Хауърд смята, че френският закон изглежда "агресивна теория".

        Френският професор по кибер право Мишел Сежан уточни, че затегнатото законодателство във Франция е дошло, след като властите са се раздразнили от компании като Telegram.

        Законът от 2023 г. води началото си от Бялата книга на френското вътрешно министерство от 2020 г., която призовава за големи инвестиции в технологии за справяне с нарастващите киберзаплахи.

        Той беше последван от подобен закон през ноември 2023 г., който включваше мярка за геолокация в реално време на хора, заподозрени в тежки престъпления, чрез дистанционно активиране на техните устройства. Предложение за включване на камерите и мундщуците на техните устройства, така че следователите да могат да гледат или слушат, беше отхвърлено от Конституционния съвет на Франция.

        Тези нови закони дадоха на Франция едни от най-трудните инструменти в света за справяне с киберпрестъпността, като доказателството е арестът на Дуров, коментира и Садри Порлон, френски адвокат, специализиран в законодателството в областта на комуникационните технологии.

        Професорът по киберпрестъпления в Мичиганския държавен университет Том Холт, каза, че LOPMI "е потенциално мощен и ефективен инструмент, ако се използва правилно", особено при проучвания на изображения на сексуално насилие над деца, трафик на кредитни карти и разпределени атаки за отказ на услуга, които са насочени към бизнеса или правителствата.

     

    източник: News.bg


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 


    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Thoughts

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (602) Lang-En (166) Lang-Ru (159) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture