The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    сряда

    Проверете дали великата ви Мечта не е илюзия



    Проверете дали великата ви Мечта не е илюзия


        Имате ли Велика Мечта? Или поне Голяма Мечта? О, това е прекрасно. Лошото е само, че тази мечта не се сбъдва толкова време. Понякога човек се натъжава и си казва: „Ех, ако мечтата ми се сбъдне, бих бил най-щастливият на света! Толкова се старая, но мечтата ми не се сбъдва!“.

        Някои хора полагат усилия, за да изпълнят заветното си желание. Други си казват, че нищо в този живот не се сбъдва, и се отказават. И едните и другите се разстройват. Най-често напразно.

        Разбирате ли, проблемът е в това, че мечтата може би е фалшива, че не е мечта, а стереотип, който ви пречи да се реализирате истински и да бъдете щастливи. Но това може да се разбере само след като се опита.

        Един бизнесмен мечтаел за яхта, с която да направи околосветско пътешествие. Живеел с тази мечта, полагал всички усилия, но все не можел да си купи яхта. Дори виждал в съня си как зарязва опротивелия му бизнес и се отправя на далечно пътешествие с бялата лодка по сините вълни.

        Бизнесменът се чувствал нещастен. Било му безинтересно да търгува с тръби, но той стискал зъби и продължавал да работи. Един ден коучът му подсказал нещо много интересно – да вземе една яхта под наем и да отплава за две седмици в морето. Да осъществи мечтата си в една „лайт“ версия, за да се мотивира още повече.

        И така, човекът наел яхтата на мечтите си и отплавал в морето. След седмица му станало ужасно скучно. Оказало се, че на яхтата не можеш да се разтъпчеш, мястото е малко, на палубата слънцето прежуря, всичко се люлее, виждаш едни и същи лица… просто да пукнеш от досада. Всъщност яхтата не била чак толкова прекрасна. А морето – толкова еднообразно и скучно. Да не говорим, че нямаш работа, не знаеш с какво да се захванеш. Можеш само да ловиш риба, да гледаш залеза и да се възхищаваш. Е, и да се правиш, че си страхотно щастлив.

        Оказало се, че яхтата и плаването не са неговото нещо. И той с облекчение слязъл на брега и отишъл на работа. Всъщност мечтата му била да създаде могъща корпорация и да я ръководи. Да придобие авторитет и политическо влияние, да победи конкурентите си, да завладее пазара. И защо ли толкова дълго се бил хванал за тази яхта, като въобще не му трябвала. По-добре да вложи средствата в бизнеса!

        Една девойка пък искала да стане психолог, за да прави хората щастливи. Това била голямата ѝ мечта. С много труд получила второ образование и започнала работа. Но след месец изпаднала в страшна депресия; хората ѝ изливали проблемите си, очаквали чудо, оплаквали се, разказвали мрачни неща. И нищо в съзнанието им не се променяло, макар че тя им говорела правилно, както са я учили.

        Работата се оказала тежка и изтощителна, никак не приличала на мечтата. А и силите на девойката били недостатъчни, талант пък изобщо липсвал.

        Мечтата едва не я погубила. Тя имало добро сърце. Но проблемът е в това, че мечтата ѝ била друга. Тя се върнала в банката, продължила да работи с ценни книжа, спестила добри пари и създала приют за котки. Обичала животните и искала да се занимава с тях, да спасява котенцата. Само че се страхувала да признае пред себе си, че това е мечтата ѝ. Все пак да бъдеш психолог, е хубава, Велика мечта. А приютът за котки е някаква глупост, нали?

        Та така. Първо трябва да се опита. Ей онова на витрината, в кристалната купа, шоколадово на цвят, покрито с разбита сметана, с вишнички… ох, сигурно е много вкусно! Как ми се иска да го опитам! Изглежда толкова изкусително, като на картинка! И детето дава всичките си спестявания за вълшебния сладкиш от витрината.

        И изведнъж… Каква гадост! Ама то изобщо не е вкусно… не, не ми харесва! Половин година спестявах от джобните си пари, за да си го купя. И се чувствах нещастен, защото не мога да го имам. А сега трябва да си го ям. Или да го изхвърля. Освен това трябва да си призная, че съм сбъркал, че съм се минал…

        Първо трябва да опитате мечтата си – мъничко, само едно парченце. Мечтаете да отворите кафе-сладкарница? Първо поработете в някое кафене два-три месеца. Понякога и една седмица стига, ако мечтата ви е измамна. Искате голяма къща извън града? Наемете такава къща и поживейте там поне три месеца. Може да се окаже, че там ви е неуютно и неудобно, кой знае. Възможно е тайно да си мечтаете за нещо съвсем друго, но стереотипът, натрапен ви от родителите или обществото, да ви пречи да разберете какво точно ви е нужно, за да сте щастливи.

         Великата Мечта може да се окаже илюзия, лъжа. А вие се измъчвате и се оплаквате, че не се е сбъднала. Ами слава богу, че не се е сбъднала – така се оказва понякога.

        Чак когато опитаме и проумеем, че Мечтата е била фалшива, можем да осъзнаем истинската си Мечта. Онова, което ни прави истински щастливи.

        В противен случай може да пропилеем живота си в преследване на призрак или в съжаление за несбъднатото. Без да разберем, че щастието ни е чакало зад ъгъла, докато тъжно сме въздишали по яхта, къща в предградията или по човек, който не е нашият. Фалшивата мечта ни пречи да видим и разберем предназначението си. И истинската Мечта.




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 


    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Thoughts

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (602) Lang-En (167) Lang-Ru (159) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture