The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    неделя

    Signal срещу Telegram като най-добрата алтернатива на WhatsApp


    Signal срещу Telegram като най-добрата алтернатива на WhatsApp


    Време за четене: 9 минути

     

    Въведение

       Много от нас се нуждаят от сигурно средство за комуникация за работа и общуване. Употребите могат да включват извършване на гласови повиквания, изпращане на текстови съобщения или споделяне на изображения. Знанието, че съобщенията със съдържание ще останат лични и няма да бъдат обект на злоупотреба, може да бъде важно по много причини.

       По стечение на обстоятелствата много от нас използват услугите на социалните мрежи, за да излъчват на света или да видят какво правят другите. Приемаме, че цената за това удобство е споделяне на данни, които могат да ни профилират за насочена реклама.

       Проблемът идва, когато тези две отделни услуги се припокриват. Например защитените услуги за съобщения и услугите за социални мрежи в идеалния случай не трябва да споделят информация. Придобиването на популярната услуга за съобщения на WhatsApp от социалната мрежа Facebook е пример за това. Споделянето на данни между WhatsApp и неговата майка Facebook (сега объркващо Meta), обявено в началото на 2021 г., накара потребителите на WhatsApp да търсят алтернативи.

       Тази статия ще разгледа отблизо двете водещи алтернативни сигурни услуги за съобщения, Signal срещу Telegram. Целта е да ви позволи да вземате информирани решения относно най-добрата алтернатива на WhatsApp за вас.

     

    Предистория

    Сигнал

       Signal започна живота си през 2014 г. като първото безплатно приложение за iOS за криптирани гласови повиквания от край до край. Базираната в САЩ организация с нестопанска цел Open Whisper Systems вече управлява услугата, създадена от първоначалните създатели на приложението. Това е надеждна и стабилна платформа с пълна прозрачност, благодарение на подхода си с отворен код.

       Единствените значителни проблеми възникнаха през януари 2021 г., след съобщението за промяна на политиката на WhatsApp, когато вълна от нови потребители временно затрупа системите на компанията. Около 7,5 милиона потребители се присъединиха за една седмица през този период.

    Телеграм

       Telegram стартира живота си година по-рано в Русия през 2013 г., когато стартира услугата за съобщения Telegram. От създаването си тя се мести няколко пъти в Берлин, Лондон, Сингапур и сега има база в Дубай. Всеки ход беше в отговор на промени в управляващите разпоредби във всяка страна. Официално регистрацията му е като търговско дружество в САЩ, но няма официални офиси.

       Telegram също така наскоро разшири своята потребителска база, съобщавайки, че около 25 милиона нови потребители са се присъединили за три дни през януари 2021 г.

       Telegram публикува някои от своите услуги като отворен код, но базираният на сървър централизиран контролен софтуер е със затворен код и е частен. Тази липса на прозрачност възпрепятства независимия контрол на устойчивостта на внедрената сигурност.

    Опции за съобщения

    Преглед

       За прости съобщения няма какво да избирате за Signal срещу Telegram. И двете могат да споделят аудио съобщения, изображения, видеоклипове, файлове, контакти и информация за местоположение с отделни лица или групи. Критичната разлика е, че Signal защитава всички съобщения чрез криптиране, докато Telegram защитава само съобщения, които използват специална опция за „таен чат“.

       Signal съхранява съобщенията на устройствата на изпращача и получателя. Въпреки това има опции за дублиране на съобщения с помощта на разширение за браузър Chrome, за да имате алтернативен метод за достъп от всяко устройство, което поддържа браузъра Chrome.

       Signal също има възможност за архивиране на съобщения в защитена облачна услуга и има опция за архивиране, за да поддържа списъците за чат управляеми.

       По подразбиране Telegram съхранява своите некриптирани съобщения на централен сървър, управляван от доставчика на услугата. Следователно потребителите с множество устройства могат да имат достъп до всички свои некриптирани съобщения от всяко устройство, дори чрез достъп до уебсайт. Потребителят на Telegram обаче трябва да се придържа към едно устройство, за да получи достъп до защитените съобщения за „таен чат“.

    Основни разлики

       Signal позволява гласови и видео разговори до петима получатели, докато Telegram ще позволява разговори към големи групи.

       Signal ограничава груповите чатове до 1000 потребители, докато Telegram позволява огромните 200 000 потребители.

       Telegram включва функция за канал за излъчване на съобщения до получатели, които могат да получават, но не и да отговарят на съобщенията. Аудиторията на този канал за съобщения може да бъде отворена за обществеността или ограничена до поканени членове на групата.

       Signal ограничава прехвърлянето на файлове до максимален размер от 100 мегабайта, докато Telegram позволява два гигабайта.

       Съхранението на файлове за потребителите на Signal зависи от наличната свободна памет на тяхното устройство. За потребителите на Telegram услугата съхранява файлове на централните сървъри, които в момента предлагат неограничено съхранение за неопределен период от време.

       Telegram поддържа използването на ботове за автоматизиране на разговори, но за сметка на намалена защита на поверителността на потребителите. За разлика от тях, Signal не позволява използването на ботове. Това е критичен отличителен фактор за фирмите, които търсят базирана на бот услуга за съобщения, когато гледат Telegram срещу WhatsApp или Signal.

       Потребителите могат да активират Signal да бъде приложението по подразбиране за всички текстови съобщения, докато тази функция не е достъпна за потребителите на Telegram. Трябва обаче да се отбележи, че ако използвате Signal за управление на всички SMS съобщения на устройството, други приложения за съобщения вече няма да имат достъп.

    Защита на поверителността на съобщенията

    Преглед

       Основната причина за използването на приложения като WhatsApp, Signal или Telegram е поверителността на съобщенията. Тук Сигнал има предимство.

       Signal прилага пълно криптиране от край до край и предлага опцията за самоунищожение за всички съобщения. Тези опции се отнасят както за отделни съобщения, така и за групи. За разлика от тях, Telegram предлага само тези критични функции за съобщения за „таен чат“ с отделни лица.

       Но какво означават тези термини? Нека разгледаме по-подробно.

    Шифроване

       Шифроването е метод за сигурно кодиране (криптиране) на данни, така че всеки, който няма ключ за декодиране (дешифриране) на съобщението, да не го разбере. Има различни математически базирани техники за извършване на действията по криптиране и декриптиране. Сигурността на съобщението зависи от няколко фактора:

       Здравината на алгоритъма за криптиране/декриптиране не позволява на всеки без ключ да разбие кода и да прочете съобщението;

       Сложността на ключа не позволява на всеки да отгатне ключа или да използва метода на груба сила, опитвайки всеки възможен ключ, за да намери правилния;

       Целостта на механизма за споделяне на ключове между подателя и получателите не позволява на някой друг да открадне ключа.

       Нито едно криптиране не е перфектно и изследователите често откриват пропуски в алгоритмите, които правят възможно кракването на кодове. Компютрите стават все по-мощни, което им позволява да изпробват повече ключове за разумен период. Използването на един от най-новите алгоритми с достатъчно дълга дължина на ключа обаче прави шансовете за разбиване на кода от най-добрите суперкомпютри в света достатъчно отдалечени, за да бъдат сигурни.

    Криптиране от край до край

       Криптирането от край до край означава, че устройството на подателя криптира съобщението, а устройството на получателя го дешифрира. Няма значение какъв маршрут минава съобщението между двете устройства или дали копията се намират на временни места по пътя. Криптирането защитава съдържанието на съобщенията между двете устройства.

       За разлика от тях, някои системи за защитени съобщения използват криптиране, но не и криптиране от край до край. Например, някои доставчици на услуги предават съобщението в обикновен текст от устройството на подателя към своите компютърни системи. Едва тогава те криптират съобщението и го изпращат на получателя. Всеки, който хакне доставчика на услугата за съобщения, или измамен служител може да види оригиналното съобщение в този пример.

    Протоколи

       Signal използва свой собствен сигнален протокол, разработен от Open Whisper Systems през 2013 г. Алгоритъмът е достъпен като код с отворен код, което означава, че е безплатен за използване от всички. По-важното е, че всеки може да види изпълнението му и да провери за слабости. Между другото, WhatsApp използва този протокол за криптиране.

       Протоколът също скрива самоличността на подателя от системите, през които преминава съобщението. По този начин всеки, който наблюдава потока от криптирани съобщения, може да види къде отиват съобщенията, но не и къде е техният източник.

       Telegram използва свой собствен протокол MTProto, като пускането на тази най-нова версия е през 2017 г. Предишната итерация на този протокол съдържа значителни недостатъци, които предлагат ниски нива на сигурност, но тази последна версия е значително по-стабилна. Въпреки това, той все още е по-малко сигурен от протокола за сигнали.

       Решаваща характеристика на протокола за сигнали е предната секретност, което означава, че дори след компрометирането на ключ за криптиране, поверителността на бъдещите съобщения е все още в безопасност. Най-честият метод за нападателите да откраднат ключове е да инсталират зловреден софтуер на устройството на подателя. Следователно всеки, който открадне ключ, ще има достъп до стари съобщения, но не и до нови съобщения.

    Съобщения за самоунищожение

        Най-просто казано, самоунищожаващото се съобщение ще се изтрие автоматично от устройството на изпращача след конфигурируем период след изпращане на съобщението. Алтернативно, съобщението може автоматично да изтрие от устройствата на получателите конфигурируем период след прочитане на съобщението.

    Лична поверителност

       Основно съображение при всяка услуга за съобщения е каква информация събира и споделя доставчикът на услугата. За съжаление, това е мястото, където WhatsApp се разпадна.

       Signal събира и съхранява телефонния номер на устройството, което има достъп до съобщенията;

       Telegram събира и съхранява телефонния номер, заедно с контактите и IP адреса на устройството.

       Те се сравняват благоприятно със събирането на подробна информация за устройството и данни за поведението на WhatsApp, включително проследяване на местоположението, информация за закупуване, подробности за плащане и други подробности, полезни при създаването на подробен потребителски профил за рекламодатели.

       Signal също има вградени функции, които помагат за защита на поверителността на потребителите. Опция за инкогнито клавиатура предотвратява попадането на съдържанието на съобщението в локален речник на устройството на подателя. Опцията за запечатано съобщение скрива подробностите за устройството на подателя от получателя, като например неговия IP адрес.

       Signal предлага абсолютна поверителност, докато за Telegram това е по-ограничено. Поверителността на Telegram е по-малко строга, тъй като техните сървъри съхраняват копия на всички некриптирани съобщения и копие от адресната книга на всеки потребител. Telegram също събира подробности за IP адреса, получателите и времевия печат за всяко съобщение. За разлика от това, Signal събира и съхранява само датата на последното свързване с неговата услуга. В сравнение между Signal и WhatsApp тази разлика е огромна.

       Това ограничено събиране на лични данни е от съществено значение поради местоположението на услугата Signal в САЩ. Тук държавните и правоприлагащите органи могат да изискват потребителски данни съгласно правила, които забраняват на услугата да информира потребителите за искането.

       Telegram се опитва да затрудни достъпа до информация от тайни чатове, като съхранява ключовете за криптиране на различно географско местоположение спрямо данните на съобщението. Резултатът е, че достъпът до тези криптирани съобщения изисква сътрудничеството на правителствени или правоприлагащи органи в двете различни юрисдикции.

    Поддръжка на устройства

       И Signal, и Telegram поддържат най-популярните платформи, включително Windows, Linux, macOS, iOS и Android. И двете също използват разширение за браузър Chrome за уеб базиран достъп.

       Telegram също поддържа телефони с Windows и има портал за достъп до уебсайтове за универсален достъп до некриптираните съобщения, съхранявани на неговите сървъри.

       Важно е да се отбележи, че опцията за „таен чат“ на Telegram е достъпна само чрез мобилните приложения и следователно не е налична, когато използвате десктоп клиент или достъп чрез уеб браузър.

       Една съществена разлика е, че услугата Signal зависи от услугите на Google за известия. На практика това засяга само устройства с персонализирани операционни системи Android.

    Използваемост

       И Signal, и Telegram са лесни за инсталиране и е възможна анонимна конфигурация на акаунти, ако е необходимо.

       Telegram има повече опции за конфигуриране на потребителското изживяване, като теми и цветове, въпреки че Signal също има подобни, но по-основни опции. Тази простота прави Signal по-лесен за настройка и използване.

       Telegram е по-фокусиран върху съобщенията и излъчването в социалните медии, за разлика от защитените съобщения на Signal.

       Telegram поддържа изпращане на некомпресирани изображения, ключов фактор и това, което прави Telegram по-добър от WhatsApp и Signal за споделяне на снимки. Въпреки това, Signal има полезна вградена функция за замъгляване на лица, която да се използва при изпращане на съобщения до снимки.

       Важно съображение е, че Signal се стреми към глобална аудитория, заобикаляйки контрола на цензурата, като използва опция за връзка с прокси сървър навсякъде, където услугата е географски блокирана.

       И двете услуги работят на нетърговска основа, така че поддръжката разчита на онлайн помощ и доброволци за справяне с конкретни проблеми.

       Трябва да се отбележи, че Telegram не поддържа потребители с увредено зрение, докато Signal се отличава с това, че в момента е единственото приложение, което предлага на незрящи потребители защитена услуга за съобщения.

    Заключение

       Отговорът на въпроса за Signal срещу Telegram може да се сведе до това дали цените поверителността пред функционалността. Ако поверителността е критичният фактор, тогава Signal има огромни предимства пред Telegram.

       И все пак основното влияние ще бъде какво приложение използват вашите контакти. Може да е трудно да убедите вашите приятели и семейство да преминат към друго приложение, ако използват алтернатива. Въпреки това значителните разлики между опциите може да са достатъчни, за да ги убедят.

     

    За автора: Стивън Маш е сътрудник на HP Tech Takes. Стивън е базиран в Обединеното кралство технологичен писател на свободна практика с опит в киберсигурността и управлението на риска.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 


    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Thoughts

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (601) Lang-En (166) Lang-Ru (159) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture