The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    неделя

    Черната роза - "Плачещото арабско момиче"



    Черната роза - "Плачещото арабско момиче"


        Република Турция е единственото място в света, където растат естествени черни рози, захранвани от водите на Ефрат.

        Те са много рядък вид растение и се отглеждат само в  Халфети, селище в  югоизточната провинция Шанлъурфа, близо до провинция Урфа.

        Градчето е разделено на две части - Стар и Нов град. За съжаление, всичко от Старият град е под вода от 2000 г. насам, когато  е довършен язовир Биреджик на река Ефрат. Според разказите на местните хора, прочутата черна роза е растяла единствено в стария град Халфети.

        Селището датира от 855 г. пр.н.е. и е било разположено на източния бряг на река Ефрат, на 120 км от Урфа. По проект „Югоизточен Анадол“ през 90-те години на XX век тук започнало строителството на язовира Биреджик, който влязъл в експлоатация през 2000 г. Старото селище Халфети било потопено, а жителите му (близо 2500 души) били преместени в „новото” село Халфети, на разстояние около 10 км от старото населено място.

        При преместването си хората взели черните рози със себе си. Обаче розата не виреела на новото място. Почвата на стария Халфети, подхранвана от водите на Ефрат, имала уникално ниво на рН. Почвата на новия Халфети била различна, въпреки малкото разстояние. След намесата на областни служители били събрани резници от растението. Засадили ги в оранжерии близо до първоначалното му място с цел да имитират оригиналните им условия.

        Черната роза, известна  още и като "Плачещото арабско момиче" или „Арабската булка“, се  подхранва от водите на  река Ефрат. Растението изисква определено  pH и въпреки  че цъфти в тъмно червено, с напредване на лятото се превръща в черно. Цъфти през пролета и есента.Това разнообразие се дава от плътността на почвата и комбинацията от антоцианини, водоразтворими пигменти. Почвата има огромно влияние върху този тип пигмент, тъй като е доста чувствителен към pH.

        Според тамошните вярвания черната роза не се свързва със смъртта, а има положително символно значение. Този вид роза символизира началото  на нещо ново, пътуване напред към неизвестното! 

    Домът на  "Плачещото арабско момиче"

         Районът на Урфа (понастоящем Шанлъурфа) е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука.

        Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси,  македонци, римляни, сасаниди, византийци и кръстоносци.

        Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям поклоннически център, регионална Мека за хората, живеещи в радиус от около 1000 километра. Хората вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Aвраам) – един от най-важните пророци в исляма. Повече от хилядолетие тя привлича постоянни тълпи от поклонници. 

        Непосредствено до мястото, където се предполага, че се е появил на бял свят пророкът, е построена джамията Мевлиди Халил.


    джамията Мевлиди Халил




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 

    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Thoughts

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (602) Lang-En (166) Lang-Ru (159) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture