The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    понеделник

    Фингалова пещера в Шотландия

    Фингалова пещера в Шотландия


       Пещерата на Фингал е известна морска пещера на необитаемия остров Стафа във Вътрешните Хебриди. Пещерата придоби популярност заради невероятния си вид. Образува се от шестоъгълни базалтови колони, образувани от вулканична лава през палеоцена (преди около 66 милиона години). Пещерата е резултат от работата на морето. В течение на много хилядолетия морските вълни са причинили абразия (вълново разрушаване на скала) в базалта.



    Фингалова пещера в Шотландия


        На английски език пещерата се нарича Uamh-Binn, което може да се преведе като „пещера на мелодиите“. Наистина, благодарение на куполообразната арка, това място има уникална акустика. Странно трансформираните звуци на прибоя отекват из цялата вътрешност на пещерата, което й придава прилика с гигантска неръкотворна катедрала.


    Фингалова пещера в Шотландия


        Откривателят на пещерата е натуралистът Джоузеф Банкс, който посещава тези места през 1772 г. Привлечен от славата на това природно чудо, островът е посетен от Уолтър Скот, Уилям Уърдсуърт, Джон Кийтс, Алфред Тенисън, Жул Верн, Август Стриндберг (пещерата е мястото, където се развива една от неговите творби), кралица Виктория и художника Джоузеф Търнър, който рисува пейзаж с изглед през 1832 година.

     

        Пещерата получава сегашното си име от увертюрата на Менделсон „Пещерата на Фингал“, вдъхновена от мелодичните хармонии, които той чува по време на посещение в пещерата през 1829 г. Фингал (буквално „бял ​​скитник“) е легендарен герой от древната келтска древност, когото Джеймс Макферсън разказа на света за това в една от поемите от цикъла на Осиан. Според легендата Фингал (или Фин) построил път между Шотландия и Ирландия, т. нар. Пътят на великаните.

     

    Фингалова пещера в Шотландия


           Сводестият вход на пещерата е твърде тесен за лодки. Туристите могат да влязат вътре по тясна пътека точно над ръба на водата. Когато гледате от пещерата, можете да различите очертанията на свещения остров Йона - гробницата на древните шотландски крале, включително Макбет.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

     
    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (573) Lang-En (140) Lang-Ru (133) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture