The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN BG TR
  • Breaking News

    сряда

    Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

    Кой е Магнитски и защо трябваше да умре


        Има закон, кръстен на Сергей Магнитски, който почина в руски арест през 2009 г. Кой беше Магнитски и защо трябваше да умре? 

        На Запад името Сергей Магнитски често се произнася заедно с името на Анна Политковская или Борис Немцов, видни критици на Кремъл, които бяха убити. Но московският адвокат Магнитски не беше в опозиция - и стана известен едва след смъртта си в следствения арест през 2009 г.

        В чужбина неговият случай се превърна в синоним на корупция и съдебен произвол в днешна Русия. Той беше осъден на смърт в родината си и смъртта му предизвика спирала от санкции - не само срещу руски граждани.

     

    "Враг номер едно"

        Сергей Магнитски е роден през 1972 г. в Одеса. Първоначално работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е компанията Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който е един от най-големите инвеститори в Русия от края на 90-те години.

        В крайна сметка обаче Браудър изпадна в немилост и получи забрана за влизане в страната. Той нарича себе си „враг номер едно на Путин“. През 2007 г. компанията му беше обискирана по подозрение за укриване на данъци.

        Адвокатът Сергей Магнитски се притече на помощ на Браудър, разкривайки гигантска корупционна схема по време на разследването. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. По-късно тези пари са били „изпрани” чрез скандинавска банка в балтийските страни.

        През 2008 г. самият Магнитски беше задържан по обвинения в укриване на данъци. Той прекара близо година в ареста, където здравословното му състояние се влоши. По-късно Магнитски почина на 37 години. Според официалната версия причината за смъртта му е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това.

        През август 2019 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че Магнитски не е получил необходимите медицински грижи, докато е бил в ареста. Освен това обстоятелствата на смъртта му не са напълно разследвани.

        Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин пое инициативата за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 г., по времето на президента Барак Обама, Конгресът на САЩ гласува в полза на така наречения Закон Магнитски.

        Мярката включва замразяване на банкови сметки и налагане на забрана за пътуване в Съединените щати.

        Първоначално списъкът на санкционираните лица включваше само имената на малко известни служители в руската съдебна система, които според американските власти са замесени в смъртта на Магнитски.

        През 2016 г. беше приета изцяло нова редакция на закона, която вече не важи само за Русия.

        Новият закон дава на правителството на САЩ властта да предприема действия срещу хора по света, заподозрени в нарушаване на човешките права. Законът налага санкции например на чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и на замесените в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

     

    Как реагира Русия?

        След разследване в Русия властите обявиха, че Магнитски е починал от естествена смърт. И случаят беше приключен. През 2013 г. Магнитски беше осъден задочно за укриване на данъци. Бизнесменът Браудър също е осъждан два пъти, също за укриване на данъци. Москва дори няколко пъти постави името на отявлен критик на Путин в международния списък за издирване на Интерпол, но безуспешно.

        В отговор на първия закон Магнитски Русия прие закон през 2012 г., забраняващ на някои американски граждани да влизат в Русия по обвинения в нарушения на човешките права или действия срещу руски граждани в чужбина.

        Много критики бяха отправени към частта от закона, която забранява на американски граждани да осиновяват руски сираци. След разпадането на Съветския съюз това стана широко разпространена практика, като хиляди руски сираци бяха осиновени в Съединените щати. Неофициално руските медии кръстиха закона на Дима Яковлев, руско момче, починало малко след осиновяването му в Съединените щати. Защото баща му го остави твърде дълго на топло в затворена кола.

    Законът Магнитски ще засегне и България

        Дойде моментът, в който Законът Магнитски беше приложен спрямо тримата български граждани и всички свързани с тях лица и фирми. След това списъкът се расшири и допопълни с имената на още български граждани.

    По материали на Deutsche Welle


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

     
    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (573) Lang-En (140) Lang-Ru (133) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Culture